Kształcenie ma sens !! Przyjdź do nas !!  

» III Międzyszkolny Konkurs Kulinarny z gwiazdą ogrodów -GRUSZKĄ SANDOMIERSKĄ

Data dodania: 2015-11-23 08:24:00

Gruszka do Europy przybyła ze starożytnej Persji. Na początku uprawiano ją tylko na terenie antycznej Grecji, skąd trafiła do Rzymu, gdzie stała się „gwiazdą ogrodów”.
       Grusza stała się  integralną częścią polskiego krajobrazu, polskiej kultury i literatury. Spędzamy wczasy pod gruszą, nie zasypiamy gruszek w popiele, obiecujemy gruszki na wierzbie, robimy coś ni z gruszki ni z pietruszki, itp.. Gruszka ma wiele znaczeń, pojawia się w przysłowiach i powiedzonkach. Ma jednak przede wszystkim wyśmienity smak i oryginalny kształt. Jest doskonałym i zdrowym owocem. Trochę niedocenionym i zrzuconym na drugi plan przez jabłka.

       Aromatyczna gruszka stała się atrakcją konkursu kulinarnego, który odbył się w dniu 18 listopada 2015 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej w Sandomierzu .

       Centrum Kształcenia Ustawicznego i Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego w Stalowej Woli reprezentowała słuchaczka Natalia Strojek, przygotowana przez Panią Klaudię Kochowską,  kształcąca swoje umiejętności  w zawodzie kucharz.
        Zadaniem uczestników było przygotowanie deseru oraz dania głównego - tak -  aby elementem każdego z nich była gruszka. Na  przygotowanie  potraw uczestnicy konkursu mieli trzy godziny. Pracowali pod czujnym okiem jury- Szefów kuchni z hotelu „Mały Rzym”  z Sandomierza, Dworu Dwikozy, Restauracji Ciżemka z Sandomierza.
   Natalia wykonała z niezwykłym artyzmem  danie główne: polędwiczki   pieczone  z salsą gruszkową oraz sosem winnym i deser, za który otrzymała wyróżnienie: gruszka z nutą amaretto i kremem sułtańskim. Delikatny, rozpływający się w ustach miąższ oraz soczysta, słodko-korzenna nuta smakowa zrobiła na jurorach ogromne wrażenie.
Natalia podzieliła się z nami wiedzą na temat potraw z gruszek, które szczególnie dobrze   komponują się z orzechami włoskimi, serem żółtym lub pleśniowym.

  Serdecznie gratulujemy Natalii Strojek, życząc kolejnych sukcesów nie tylko kulinarnych.





















 



Polecamy
Osób Online: 2 / Czas gen. strony: 0.00668
Copyright © 2014 ckustalowawola.pl