Kształcenie ma sens !! Przyjdź do nas !!  

» Kuchnia molekularna, czyli lody o smaku musztardy albo jajecznicy

Data dodania: 2016-04-20 20:01:00

Kuchnia molekularna to połączenie gastronomii z dziedzinami nauki takimi  jak: chemia, fizyka, biologia. W gastronomii molekularnej chodzi o to aby  wydobyć ze składników wszystko to, co najlepsze poprzez rozbijanie żywności na cząsteczki.
W dniu 16 kwietnia 2016r. w CKUiODiDZ odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem   "Kuchnia molekularna".  Poprowadził  je szef kuchni Dworu Dwikozy p. Kamil Pindych, który pokazał  jak można łączyć  smaki, aromaty  i konsystencję  w potrawach. Przygotował polędwiczki metodą sous-vide obtoczone w panierce z pietruszki, piankę z wina, galaretkę w formie  makaronu z soku pomidorowego zestaloną pektyną, kawior z soku marchewkowego oraz zredukowanego wina, oliwę w postaci pudru, sos w postaci pianki.
Potrawy kuchni molekularnej powstają  w 100% z naturalnych składników np. ciekły azot stosowany do zamrażania czy wyciąg z alg morskich zmieniający konsystencję potraw, lecytyna oraz różne cukry algowe.
Dzięki molekularnemu gotowaniu kucharze serwują lody o smaku musztardy czy jajecznicy, makaron w aerozolu, rybę o smaku czekolady, makaron wyglądający jak bita śmietana, oliwki w kapsułkach, stek z łososia w formie ptasiego mleczka, bananowe jajka, mus z kabanosa.
Kuchnia molekularna to zabawa kolorem, smakiem i formą, w którą włączyli się słuchacze CKUiODiDZ.













































 



Polecamy
Osób Online: 5 / Czas gen. strony: 0.01533
Copyright © 2014 ckustalowawola.pl