Kształcenie ma sens !! Przyjdź do nas !!  

» Od ziarna do czekolady. Warsztaty czekoladowe w CKUiODiDZ.

Data dodania: 2018-10-24 22:23:00

20 października słuchacze oraz nauczyciele naszego Centrum uczestniczyli w warsztatach na temat czekolady, które poprowadziła p. Natalia Aurora Ignacek - dziennikarka kulinarna, autorka Bloga Czekolady, miłośniczka czekolady i ekspertka tematu.

Pani Natalia zabrała nas w podróż w głąb środkowoamerykańskiej dżungli oraz kultury Olmeków, Azteków i Majów. Po degustacji ziarna kakao oraz „gorzkiej wody” czyli majańskiej pitnej czekolady, poznaliśmy czwarty gatunek czekolady- czekoladę rubinową.  Wśród czekolad - gorzkiej, mlecznej, białej - czekolada rubinowa wyróżnia się nie tylko kolorem, ale i smakiem „lekko owocowym”.

Poznaliśmy jakie smaki kryje czekolada - z solonym karmelem, chilii, kurkami. Ponadto ręcznie wykonaliśmy trufle z białej i ciemnej czekolady.

Czekolada jest również zdrowa. Jest doskonałym źródłem magnezu, potasu, żelaza, cynku, miedzi, fosforu, niacyny i endorfin, które poprawiają nastrój. Zwłaszcza naturalna, ciemna czekolada - koniecznie 70% kakao. Wiedzieli już o tym wojownicy azteccy i dlatego przed bitwą pokrzepiali się napojem z kakaowego proszku.

Dlatego zachęcamy do sięgania po aromatyczną kostkę czekolady i rozkoszowania się przyjemnością.



Polecamy
Osób Online: 2 / Czas gen. strony: 0.01246
Copyright © 2014 ckustalowawola.pl