Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych obejmuje 2 kwalifikacje:
Kwalifikacja HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań (3 semestry)
Kwalifikacja HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (2 semestry)
Kwalifikacja HGT.02. (3 semestry) Przygotowywanie i wydawanie dań – zawód KUCHARZ
Cykl kształcenia: 1,5 roku – 3 semestry (FORMA ZAOCZNA – CO 2 TYDZIEŃ: PIĄTEK, SOBOTA, NIEDZIELA)
Słuchacz:
- przyjmuje surowce żywnościowe i zabezpiecza je przed zepsuciem
- ocenia i dobiera żywność przeznaczoną do produkcji
- przeprowadza obróbkę wstępną i przygotowuje półprodukty do obróbki cieplnej
- stosuje różne metody obróbki cieplnej
- sporządzając potrawy stosuje nowe technologie, zapewniające wysoką efektywność oraz jakość potraw i napojów
- wykańcza potrawy i napoje oraz porcjuje je do odpowiednich naczyń stosując aktualne trendy w zakresie aranżacji potraw i napojów
Słuchacz po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02. może uzyskać tytuł Kucharz.
Nie jest wymagane wykształcenie średnie.
Możesz kontynuować naukę na Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym na kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (1 semestr).
Kwalifikacja HGT.12. (2 semestry) Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Słuchacz:
- Planuje i ocenia żywienie
- Organizuje usługi gastronomiczne
- Planuje i wykonuje usługi gastronomiczne
- Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji
- Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków
- Układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia
Jako kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych znajdziesz zatrudnienie:
- we wszystkich zakładach gastronomicznych: restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, stołówki itp.
- w firmach cateringowych
- w gastronomii na statkach lub w innych środkach transportu
Tytuł technika uzyskasz:
po zdaniu egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych (czyli kwalifikację HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań oraz HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych) oraz posiadając wykształcenie średnie, czyli ukończone Liceum Ogólnokształcące lub Technikum.
Nauka trwa 2,5 roku (5 semestrów)
3 semestry – kwalifikacja HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań
2 semestry – kwalifikacja HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
KURS JEST BEZPŁATNY !!!
Słuchacze zachowują prawo do świadczeń rentowych i innych.
Uczestnikiem kursu może być osoba pełnoletnia, o dowolnym poziomie wykształcenia (podstawowe, gimnazjalne, zasadnicze zawodowe, branżowe I lub II stopnia, średnie, wyższe).