W dniu 19 marca 2023r. w CKZiU w Stalowej Woli odbyły się warsztaty kawowe. Słuchacze kształcący się w zawodzie kucharz oraz technik technologii żywności wraz z opiekunami przygotowali warsztaty kawowe. Omawiane były następujące zagadnienia: historia czarnych ziaren, czym różni się arabica i robusta, jaki wpływ na organizm człowieka ma kawa,w jaki sposób przebiega proces produkcji najdroższej kawy świata: Black Ivory Coffee oraz Kopi Luwak.
Po części teoretycznej odbyła się degustacja przygotowanych przez słuchaczy potraw i napojów z kawą w roli głównej. Żeberka w sosie kawowym, grillowane szparagi w sosie holenderskim z kawą (wyk. Panie Iwona i Małgorzata), naleśniki kawowe flambirowane, owsianka kawowa z owocami (wyk. Panie Lilianna i Marta), sałatka kawowa z kurczaka (wyk. Pani Gabriela), chlebek bananowo- kawowy, chili con carne kawowe, kawowa panna cotta (wyk. Pani Kinga), kawowe smoothie, ciasteczka „ziarenka kawy”, muffiny kawowe (wyk. Pani Paulina).Połączenie smaków, aromatów różnych tekstur i konsystencji przypadły do gustu zaproszonym gościom.
Każdy uczestnik warsztatów mógł dowiedzieć się interesujących ciekawostek na temat kawy. Dlaczego warto pić kawę? Kawa zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, poprawia pamięć i koncentrację, zwiększa produkcję serotoniny, która polepsza nastrój, przyspiesza metabolizm, dzięki czemu ułatwia odchudzanie, zmniejsza ryzyko wystąpienia Alzheimera i Parkinsona a zawarte w kawie antyoksydanty chronią przed nowotworami. Natomiast przedawkowanie kofeiny świadomie lub nieświadomie (napoje typu cola, gumy do żucia, tabletki przeciwbólowe, napoje dietetyczne) może zakłócać sen, powodować niepokój, podnosi ciśnienie tętnicze, przyspiesza bicie serca. To był cudownie spędzony czas.