W Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Stalowej Woli, w ramach zajęć praktycznych, odbyły się 19 maja, warsztaty na temat: „Dekorowanie stołu na co dzień i od święta”.

Pięknie nakryty stół jest doskonałym uzupełnieniem wykwintnego posiłku. Podkreśla odświętność chwili i jest wyrazem naszego szacunku dla zaproszonych gości.

Sztućce układamy zawsze od wewnątrz na zewnątrz. Zaczynamy od sztućców do dania głównego. Po prawej stronie nakrycia kładziemy noże, łyżkę do zupy. Po lewej stronie nakrycia kładziemy widelce. Sztućce deserowe układamy powyżej nakrycia. Szkło ustawia się w grupie po prawej stronie nakrycia, tzn. powyżej noży. Kieliszek do napoju do dania głównego stoi nad ostrzem noża do dania głównego. Kielich do wody stoi najbardziej na prawo w całej grupie szkła. Liczba kieliszków nie powinna przekroczyć czterech sztuk. Jeżeli podajemy pieczywo i masło, po lewej stronie widelca powinniśmy położyć talerzyk do pieczywa, a na nim mały nóż do masła.