W niedzielę 7 lipca odbyła się kolejna, V edycja Lasowiackiego Festiwalu Pierogów i III Festiwalu Rzemiosła w Stalowej Woli.

Celem Festiwalu Kultury Lasowiackiej jest promocja dziedzictwa kultury grupy etnograficznej Lasowiaków. CKZiU aktywnie kultywuje tradycje lasowiackie kulinarne jak również florystyczne.

Ważną i chyba już nieodzowną częścią festiwalu jest konkurs o „Złotą Misę”. Naszym reprezentantem w zmaganiach kulinarnych była Pani Klaudia Kochowska nauczyciel przedmiotów gastronomicznych. W tym roku głównym składnikiem przygotowanych pierogów były grzyby. Do konkursu o „Złotą Misę” na najlepsze pierogi z grzybami,  w kategorii podmioty gospodarcze/restauratorzy, CKZiU zgłosiło „Pierogi nadziewane grzybami, ziemniakami i kiełbasą wiejską z nutą chrzanu”. Pierogi podane z sosem chrzanowym, podsmażonymi pieczarkami i cebulą, jabłkami karmelizowanymi z miodem i cytryną oraz tymiankiem.

Z dumą możemy ogłosić, że po raz trzeci w krótkiej historii konkursu Pani Klaudia i nasze Centrum okazało się najlepsze – znów zdobyliśmy Główną Nagrodę!! To ogromne osiągnięcie, świadczy o pasji, zaangażowaniu i umiejętnościach nauczycieli CKZiU w Stalowej Woli. Serdeczne gratulacje dla Pani Klaudii od niedzieli spływają do naszego Centrum od byłych i obecnych słuchaczy. Dyrekcja i pracownicy również do nich się przyłączają.