“Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować” – Jiro Ono.

Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez jaj, które są bogatym źródłem substancji odżywczych. Przyrządzamy z nich poranną jajecznicę, naleśniki, omlety czy tosty francuskie. Są też nieodzownym składnikiem domowych wypieków oraz wielu deserów.

Na zajęciach praktycznych słuchacze kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zawodzie kucharz sporządzali potrawy z wielką starannością, tak aby cieszyły zarówno smakowo jak i wizualnie.

Wybierając jajka, warto zwracać uwagę na ich pochodzenie. Jajka od kur z wolnego wybiegu są często bardziej odżywcze, a ich żółtka mają intensywniejszy kolor. Za główny składnik dziękujemy #JAJKAZSOKOŁA.

Potrawy z jajek często goszczą na polskich stołach podczas wielu okazji. Jajka można podać na różne sposoby. Są nie tylko pyszne, ale również pożywne i zdrowe – zawierają mnóstwo białka, minerałów i witamin.

Słuchacze przygotowywali jajka w wersji gotowanej na miękko i twardo, a także wykorzystywali je do jajecznicy, jajek sadzonych czy omletów. Przygotowali także popularne danie z Bliskiego Wschodu – szakszukę.

Pozostałe propozycje to: jajka po florentyńsku, które podaje się na chrupiących grzankach, jajka faszerowane i nadziewane  to szybka i smaczna przekąska, idealna na różne okazje, jajka a la burgery-oryginalny sposób na podanie jaj. Wreszcie zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym, spaghetti carbonara- propozycja pysznego obiadu.

Dla słuchaczy zajęcia były wspaniałą i pyszną podróżą przez nieskończoną paletę wrażeń smakowych.