Zawodowi cukiernicy i piekarze obchodzą swoje święto 15 marca. W tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa.
Święty Klemens Maria Hofbauer żył na przełomie XVIII i XIX wieku. Św. Klemens zaczął uczyć się zawodu piekarza w 1767, a w 1770 rozpoczął pracę w przyklasztornej piekarni. Na skutek długotrwałych wojen (1740-63), wielu chorych (epidemia tyfusu), głodnych oraz biednych ludzi przybywało do klasztoru po pomoc i ratunek. Hofbauer ciężko pracował, by wystarczyło dla wszystkich chleba. W 1771r. wyruszył w podróż do Włoch, został biskupem, a następnie uczył łaciny. Na szczególną uwagę zasługuje jego pobyt w Polsce (aż 21 lat), w trakcie którego podejmował się pracy duszpasterskiej. Do końca pozostawał wierny swojej największej pasji – wypiekaniu chleba.
Cukiernik i piekarz to rzemieślnicze zawody o długiej tradycji w Polsce. Profesje niezwykle trudne, wymagające ogromnej wiedzy i praktycznych umiejętności, a także talentu. W zawodzie cukiernika i piekarza szczególnie ważna jest precyzyjność i sprawność sensomotoryczna (zmysł smaku, wrażliwość węchowa i czucie dotykowe), które są niezbędne przy ocenie organoleptycznej produkowanych wyrobów. To dzięki pasji piekarzy i cukierników oraz ich ciężkiej pracy, możemy codziennie cieszyć się smakiem chleba czy bułek, drożdżówek, pączków oraz innych słodkich rarytasów. Kreatywność, odpowiedzialność, umiejętność współpracy w zespole oraz ustawiczna aktualizacja wiedzy zawodowej na temat nowych trendów w procesach produkcji i dekorowania wyrobów cukierniczych to cechy, które słuchacze KKZ w zawodzie cukiernik kształtują na zajęciach praktycznych w CKZiU w Stalowej Woli.
W przededniu swojego święta w ramach zajęć praktycznych cukiernicy przygotowali Ptysie z kruszonką (czyli tzw. craquelin) z różnymi kremami oraz karpatki: tradycyjne i mocno czekoladowe. Wypieczone ptysie były chrupiące i słodziutkie, podane z różnymi nadzieniami: kremem bitą śmietaną z mascarpone, frużeliną gruszkową, kremem piankowym, ganache czekoladowym i dodatkami: owocami, chrupką czekoladową i słonym karmelem, masłem migdałowym, prażonymi orzechami, konfiturą wiśniową.
Cukiernikom i Piekarzom życzymy sukcesów, realizacji marzeń, satysfakcji z pracy zawodowej oraz opieki św. Klemensa.