Dnia 7 listopada 2022 roku odbyły się warsztaty kulinarne i florystyczne organizowane w ramach promocji Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Stalowej Woli. Warsztaty skierowane były do młodzieży klasy maturalnej Liceum Społecznego w Stalowej Woli.
Udział w warsztatach, dla maturzystów- potencjalnych kandydatów chcących kontynuować naukę w CKZiU, to był doskonały moment na zapoznanie ich z ofertą edukacyjną placówki, możliwościami rozwoju zawodowego w branży gastronomicznej, florystycznej, fryzjerskiej, kosmetycznej, ekonomicznej oraz możliwością zdobycia dodatkowych kwalifikacji w tracie nauki w placówce CKZiU.
W czasie warsztatów młodzież mogła doskonalić praktyczne umiejętności sporządzania tartaletek oraz ekologicznych wianków.
Podczas warsztatów kulinarnych młodzież doskonaliła swoje umiejętności manualne, sporządzając samodzielnie rustykalne tartaletki z ciasta kruchego z jabłkami i solonym karmelem. Przygotowane pod okiem nauczyciela branży gastronomicznej Mini Galette wyróżniały się kruchością, wspaniałym smakiem oraz profesjonalną ekspedycją.
Natomiast podczas warsztatów florystycznych młodzież tworzyła ekologiczne wianki przeznaczone do jesiennej dekoracji w domu. Na spotkaniu poznali technikę wykonania prac, oraz materiały przeznaczone do wykorzystania z roślin suchych tj. gałązek, liści, kwiatów, żołędzi, szyszek, orzechów łącząc kolory, zapachy i różne tekstury. Wykorzystując twórcze pomysły i własne aranżacje wszystkie prace były niepowtarzalne, kolorowe i bardzo się podobały.
Za organizację warsztatów odpowiedzialne były nauczycielki branży ekonomicznej – A. Jaworska, branży florystycznej- L. Lisowska, branży gastronomicznej- K. Kochowska.
Organizacja warsztatów miała na celu zapoznanie z ofertą edukacyjną oraz wskazanie CKZiU jako szkołę atrakcyjnego wyboru.