Z okazji Dnia Dziecka do CKZiU zaprosiliśmy dzieci Naszych Słuchaczy na wyjątkowe warsztaty kulinarne „Burgery”. Był  to świetny sposób na spędzenie dnia dziecka i idealny pomysł na wspólną aktywność. Głównymi bohaterami zajęć były dzieci, które pod opieką mam i Pani Klaudii Kochowskiej – nauczyciela zawodów gastronomicznych, poznały tajniki kuchni, narzędzia i akcesoria do gotowania oraz poznały nowe smaki. Warsztaty wyróżniała rodzinna atmosfera, nie było pośpiechu – tylko dobra zabawa.

Burger pozostaje najpopularniejszą kanapką na świecie. Burgery kojarzą się głównie ze Stanami Zjednoczonymi. Jednak historia tej uwielbianej kanapki sięga XIX wieku. To  w Hamburgu powstała ta przekąska. W burgerze jest to, co lubimy: pyszna bułka, mięso, kolorowe warzywa i sosy. Idealny burger musi zawierać również ser idealnie topliwy, który charakteryzuje się intensywnym smakiem, powinien być wyjątkowo plastyczny i rozciągliwy!

Do burgerów, w wykonaniu naszych miłośników tej przekąski, trafiły takie składniki jak: bułka posypana sezamem – wykonana od podstaw, sos, mięso, surowa cebula, chrupiący boczek, ciągnący się ser, soczyste pomidory, ogórek, rzodkiewka, mix sałat. Nasze burgery zawierały różne tekstury (miękkie, chrupkie, soczyste, ciągliwe) oraz odpowiedni balans smaku. To wybór odpowiednich dodatków  ma kluczowe znaczenie dla uzyskania wyjątkowego smaku. Warto eksperymentować z różnymi połączeniami, aby znaleźć idealne zestawienie, które będą zadawalały gusta smakowe wszystkich.

Młodzi kucharze ( Michał, Justyna, Kinga, Gabi) sporządzali burgery z pasją i zaangażowaniem, a ich tajną bronią było komponowanie własnych zestawów.