Każdy, kto posiada uzdolnienia i pasje oraz lubi eksperymentować w kuchni, miał znakomitą okazję zaprezentować je podczas e–zmagań kulinarnych. W dniach 7 do 31 lipca br.  w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego  w Stalowej Woli odbył się e–konkurs kulinarny „Smaki lata na talerzu – pyszne, zdrowe i kolorowe sałatki”. Celem konkursu było: wyłonienie i promowanie talentów, popularyzacja działań kulinarnych, promowanie aktywności twórczej wśród uczestników, rozwijanie kreatywności i zainteresowań, umożliwienie prezentacji swoich uzdolnień i pasji oraz wzbogacanie warsztatu kulinarnego, rozwijanie różnorodnych form i technik kulinarnych,  promocja zalet i wartości odżywczych owoców i warzyw szczególnie w sezonie letnim. E–konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem. Nadesłano kilkadziesiąt zdjęć sporządzonych sałatek, które kusiły kolorami, dostarczały porcji zdrowia, zachwycały letnimi smakami i zapachami. W konkursie zwyciężyły prace kulinarne uczestników, którzy najciekawiej połączyli smaki owoców i warzyw, ziół i kwiatów oraz innych produktów sporządzając estetyczną i apetyczną letnią sałatkę.

Pierwsze miejsce zdobyła  Pani  Elżbieta  za sałatkę ziemniaczaną  z ogórkiem i rzodkiewką z dressingiem z ciecierzycy z ziołami.

Drugie miejsce przyznano Pani  Joannie za sałatkę letnie orzeźwienie, której głównym składnikiem jest arbuz, rukola i ser feta.

Trzecie miejsce otrzymał  Pan Piotr za  sałatkę owocową z cynamonem i miodem, której głównym składnikiem są: arbuz, gruszka, jagody oraz mięta.             

Wszystkim uczestnikom gratulujemy  ciekawych  pomysłów i inspiracji kulinarnych.  Dla zwycięzców konkursu zostały przygotowane pamiątkowe dyplomy i upominki.