Kuchnia złożona z obyczajów, smaków i zapachów to fundament, na którym opierała się cała sztuka kulinarna regionu podkarpackiego. 12 lipca 2024r. na Zamku w Baranowie Sandomierskim królowała kuchnia lasowiacka. Kuchnia prosta, ale bogata w smaki. Do kuchni lasowiackiej nawiązywał na dziedzińcu zamkowym Karol Okrasa przygotowując zupę jagodową oraz zapiekankę z sera, ziemniaków i kaszy. Nie zabrakło też konkursu kulinarnego na najlepsze danie kuchni lasowiackiej.
W zamkowych krużgankach CKZiU zaprezentowało swoje stoisko z potrawą konkursową, jak również stoisko „Słodki Stół”: sernik z rosą, ciasto czekoladowo- serowe, szarlotka, ciasto ucierane z owocami sezonowymi oraz stoisko z drobnym rękodziełem szydełkowym.
Jeszcze nie opadły w Naszym Centrum emocje po wygranej na V Lasowiackim Festiwalu Pierogów a znów świętujemy sukces kulinarny, tym razem zespołu: Pani Klaudii Kochowskiej i Anety Jaworskiej. CKZiU zajęło II miejsce za potrawę: „ Ziemniaki z jajem poszetowym, galaretką z zsiadłego mleka oraz burakami”. Ziemniaki podane zostały w formie kremu ziemniaczanego okraszone boczkiem, szczypiorkiem i koperkiem. Jaja poszetowe ugotowane były w osolonej wodzie z dodatkiem octu – takie jajo wyróżnia ścięte z zewnątrz białko oraz płynne żółtko. Zsiadłe mleko podane zostało w postaci galaretki. Buraki doprawione sokiem z cytryny oraz miodem, przełożone serkiem chrzanowym i posypane prażonymi orzechami stanowiły uzupełnienie potrawy.
Na Dziedzińcu było pięknie, smacznie i muzycznie.
Pani Anecie i Klaudii gratulujemy z całego serca. Jesteśmy z Was bardzo dumni 🙂