Słuchacze naszego Centrum wielokrotnie stawali już na podium konkursów gastronomicznych. I tym razem na regionalnym konkursie kulinarnym Pan Krzysztof – słuchacz KKZ w zawodzie kucharz stanął na podium i to na 2 miejscu.
 
4 grudnia 2024r w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu odbył się regionalny międzyszkolny konkurs kulinarny pod tytułem “Bakalie – cudowny składnik potraw świątecznych”. Bakalie to perły w każdej kuchni, cudowny składnik potraw świątecznych. Stanowią źródło cennych składników odżywczych w tym: tłuszczów nienasyconych, kwasu foliowego, witamin E, A, witamin z grupy B, magnezu i potasu (orzechy).
 
CKZiU ze Stalowej Woli reprezentowali słuchacze Paulina i Krzysztof. Pan Krzysztof zajął 2 miejsce w konkursie, natomiast Pani Paulina została wyróżniona przez jury konkursu.
 
Pan Krzysztof na danie główne przygotował kurczaka z nadzieniem z sera gorgonzola i orzechów włoskich w szynce parmeńskiej, z kopytkami szpinakowymi oraz gruszką zapiekaną z gorgonzolą, żurawiną i orzechami włoskimi na roszponce, natomiast na deser przyrządził flambirowane naleśniki węgierskie z nadzieniem z orzechów i migdałów z sosem czekoladowym i kruszonką z pistacji.
 
Wyróżnienie w konkursie zyskały potrawy wykonane przez Paulinę. Łosoś glazurowany miodem i orzechami z truskawkami z bazylią i octem balsamicznym oraz ziemniakami księżnej oraz trufle orzechowo- czekoladowe.
Uczestnicy konkursu odkrywali nowe i ekscytujące smaki, wykazali się pomysłowością, kreatywnością. Unoszący się aromat potraw sprawił, że można było poczuć „magię zbliżających się Świąt”.
 
Uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy, jak również Pani Klaudii Kochowskiej za przygotowanie i wsparcie Słuchaczy podczas konkursu.