Sukces CKZiU na V Regionalnym Konkursie Kulinarnym
„Kapusta – królowa polskich warzyw”
Kapusta to nieodłączny element kuchni polskiej. W tradycyjnej medycynie ludowej uchodziła za cudowne lekarstwo. Kapusta jest warzywem niskokalorycznym, w 100g surowej kapusty jest jedynie około 25 kcal. Dostarcza dużych ilości błonnika, reguluje pracę jelit, wspomaga układ odpornościowy dzięki dużej zawartości wit. C, poprawia krzepliwość krwi, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Kapusta poprawia stan cery, włosów, paznokci. Jest źródłem wit. A, witamin z gr. B, a także składników mineralnych. Picie soku z kapusty polecane jest osobom cierpiącym na wrzody żołądka. Sok zmniejsza obrzęki, a okłady z soku lub liści polecane są na bóle reumatyczne.
Właśnie to cudowne warzywo zostało wykorzystane w V Regionalnym Konkursie Kulinarnym „Kapusta – królowa polskich warzyw” zorganizowanym przez ZSGiH
w Sandomierzu. Do rywalizacji przystąpiły szkoły z Sandomierza, Tarnobrzega oraz Stalowej Woli.
Naszą placówkę Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego reprezentowały słuchaczki: Małgorzata Sikora , która zajęła III miejsce i Paulina Ślusarczyk, która została wyróżniona w konkursie za potrawy: Babeczki z mięsem i kapustą z kremem ziemniaczanym oraz łódeczki z ciasta francuskiego z kapustą, ziołami i serem.
Popisowym daniem pani Małgorzaty był: Makaron szafranowy z sosem blue cheese i kapustą pekińską. Koktajl z soku z kapusty kiszonej oraz Gofry z surówką z kapusty pekińskiej, jajem poszetowym i sosem serowym.
Zadaniem uczestników było przygotowanie przystawki oraz dania głównego, tak aby elementem każdego z nich była kapusta w różnych odmianach lub jej produkty (np. kiszonki itd.) .
Do konkursu nasze słuchaczki przygotowała Pani Klaudia Kochowska nauczyciel przedmiotów branży gastronomicznej.
Paniom SERDECZNIE GRATULUJEMY i życzymy dalszych sukcesów !!!