W minione, niedzielne popołudnie na Placu Piłsudskiego w Stalowej Woli odbył się III Lasowiacki Festiwal Pierogów i Festiwal Rzemiosła. Na festiwalu można było zdegustować nie tylko tradycyjne smaki pierogów ruskich, z serem na słodko albo z kapustą i grzybami, ale też z kurkami, gęsiną, cieciorką, jagodami, borówkami. Pierogi i lasowiackie przysmaki przygotowane były przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz przedsiębiorców z naszego regionu.
Podczas tegorocznej edycji festiwalu dużo emocji dostarczył konkurs „O Złotą Misę” na najsmaczniejsze pierogi. Uczestnicy konkursu przygotowywali pierogi, których głównym składnikiem była kapusta. Nasze Centrum reprezentowane przez Panią Klaudie Kochowską, wspieraną przez Panią Anetę Jaworską oraz Barbarę Wieszczek – Augustyńską, zajęło
I Miejsce w konkursie w kategorii: Restaurator/Podmiot gospodarczy i otrzymało trofeum „Złotą Misę”, dyplom oraz nagrodę pieniężną.
Zwycięskie danie – szpinakowe pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami okraszone oliwą kminkowo-tymiankową oraz likierem wiśniowym zachwyciło jury fuzją smaków (szpinak zblendowany z mlekiem – do ciasta, kapusta kiszona, przyprawy: kminek, tymianek, delikatna żelka z likierem wiśniowym oraz wiśnia karmelizowana miodem).
Gościem festiwalu był Jakub Kuroń. Podczas pokazu kulinarnego przygotował prażoną kapustę z młodymi warzywami i sosem z fermentowanej soi.
Degustacji towarzyszyły pokazy rzemieślników i występy artystyczne.