Nie od dziś wiadomo, że najbardziej ludzi łączy wspólny posiłek. W CKZiU w Stalowej Woli, 25 listopada, odbył się szkolny konkurs kulinarny. W konkursie udział wzięły słuchaczki kształcące się w zawodzie kucharz. Zadaniem konkursu było opracowanie receptury na wytrawny sernik, wykonanie  i podanie go z dwoma dodatkami warzywnymi (jeden z nich  przygotowany  na bazie dyni) oraz sosem. Całe danie miało mieć charakter wytrawnej przekąski.

 Celem konkursu było promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego, rozwijanie talentów oraz promowanie polskiej gastronomii. Wszystkie potrawy wyróżniały się pod względem smakowym. Słuchaczki wykazały się profesjonalizmem, pomysłowością, umiejętnością łączenia dawanych receptur ze współczesną aranżacją.

Wyróżnione potrawy konkursowe:

  • Wytrawny sernik z brokułami, szynką parmeńską i oliwkami z puree z dyni i sosem szczypiorkowym oraz karmelizowanymi orzechami z nutą pieprzu Cayenne przygotowany przez Panią Małgorzatę Zygmunt.
  • Sernik wytrawny na krakersach z ogórkiem chili, oliwkami i kiełbasą krakowską z polewą śmietankową. Sałatka z rukoli, marynowanych buraczków i pieczonej dyni ze słonecznikiem, smażonym boczkiem z sosem winegret. Dip żurawinowy – przygotowane przez Panią Iwona Żychowska
  • Sernik wytrawny marmurkowy z trzech mas: dyniowej, paprykowej i serowo- tymiankowej na kruchym cieście oraz z grillowanymi warzywami. Sos dyniowo- śmietankowy na bazie beszamelu przygotowane przez Panią Lilii Lukasherych
  • Sernik dyniowy na spodzie z ciasteczek owsianych, sos żurawiny. Puree z dyni. Jagnięcina pieczona przygotowane przez Panią Marta Zięba

Gratulujemy Uczestniczkom konkursu i życzymy dalszych sukcesów !

Dziękujemy Organizatorom – Pani Klaudii Kochowskiej oraz Edycie Młodochowskiej za kształtowanie naszych gustów kulinarnych.