Karnawał, a zwłaszcza ostatni jego tydzień nazywany Ostatkami (które rozpoczyna Tłusty Czwartek) to czas, w którym spożywamy przede wszystkim dużo słodkich przekąsek. Najbardziej smakują nam słodkości zrobione samodzielnie, dlatego po raz kolejny do naszego Centrum zaprosiliśmy na warsztaty kulinarne „Tradycje karnawałowe” dzieci ze Stalowej Woli i okolic.
Dzieci, z pomocą słuchaczy CKZiU kształcących się w zawodzie kucharz, z zapałem przystąpiły do pracy. Pojawiły się oponki, róże karnawałowe oraz faworki (chrust) z ciasta zbijanego. Uczestnicy warsztatów pełni zaangażowania przygotowali róże, które sklejali z trzech krążków a następnie po usmażeniu posypywali cukrem pudrem i dekorowali dżemem, konfiturą czy marmoladą. Dzieci zabrały się również za formowanie oponek i faworków. Były bardzo, bardzo chrupiące, złociste i oprószone cukrem pudrem.
Na zakończenie uczestnicy warsztatów z apetytem zjedli wszystkie wykonane przez siebie pyszności. Pani Klaudia Kochowska – organizatorka wydarzenia, wręczyła dyplomy oraz upominki. To była naprawdę słodka, kulinarna przygoda! Do zobaczenia na kolejnych warsztatach!