W naszym Centrum warsztaty cukiernicze to już tradycja. 7 kwietnia w związku z przypadającymi 30 marca Światowymi Dniami Muffinka odbyły się warsztaty cukiernicze na temat: „Muffinki- babeczki na każdą okazję, dla smakoszy” .

Słowo muffin pochodzi z języka francuskiego moufflet i oznacza „miękką część chleba”. Mimo, że nazwa ma pochodzenie francuskie, sam muffin nie ma z Francją zbyt wiele wspólnego – wyróżnia się dwa główne rodzaje – muffin angielski i muffin amerykański.

Pierwsze muffinki przygotowywano dla ubogich ludzi w biednych kuchniach w czasach wiktoriańskich. Gospodynie domowe wykorzystywały w tym celu resztki chleba i ciasta, do których dodawały ugotowane i utłuczone ziemniaki. Pierwotnie muffinki przypominały zwykłe placuszki z chrupiącą skórką, ale były dosyć grube.

Po pewnym czasie słynne babeczki zyskały popularność wśród przedstawicieli arystokracji i klasy wyższej, która zaczęła traktować je jako smaczny dodatek do popołudniowej herbaty

W muffinach istotną rolę ma sposób łączenia składników. Przed połączeniem całości, należy osobno zmieszać składniki suche, jak mąka czy proszek do pieczenia, a osobno mokre, jak jaja czy masło.

Słuchaczki na warsztatach przygotowały muffiny zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Muffinki na słodko: cappuccino, z migdałami i czekoladą, bananowo- czekoladowe, pistacjowe z kremem, cytrynowe z kremem malinowym, czekoladowo-waniliowe, leśny mech, podwójnie czekoladowe.

Muffinki wytrawne: z ziołami i cukinią, z pomidorami i mozzarelą, szynką i serem gouda.

Warsztaty zakończyły się pamiątkowym zdjęciem i degustacją „słodkich i wytrawnych dzieł sztuki”.. Było pysznie, bardzo miło i inspirująco. Z niecierpliwością czekamy na kolejne warsztaty.