Dnia 7 listopada 2022 roku odbyły się warsztaty kulinarne i florystyczne  organizowane w ramach promocji Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Stalowej Woli. Warsztaty skierowane były do młodzieży klasy maturalnej Liceum Społecznego w Stalowej Woli.

Udział w warsztatach, dla maturzystów- potencjalnych kandydatów chcących kontynuować naukę w CKZiU, to  był doskonały moment na zapoznanie ich z ofertą edukacyjną placówki, możliwościami  rozwoju zawodowego w branży gastronomicznej, florystycznej, fryzjerskiej, kosmetycznej, ekonomicznej oraz możliwością zdobycia dodatkowych kwalifikacji w tracie nauki w placówce CKZiU.

W czasie warsztatów młodzież mogła doskonalić praktyczne umiejętności sporządzania tartaletek oraz ekologicznych wianków.

Podczas warsztatów kulinarnych młodzież  doskonaliła swoje umiejętności manualne, sporządzając samodzielnie rustykalne tartaletki z ciasta kruchego  z jabłkami  i solonym karmelem. Przygotowane pod okiem nauczyciela branży gastronomicznej Mini Galette  wyróżniały się kruchością, wspaniałym smakiem oraz profesjonalną ekspedycją. 

Natomiast podczas warsztatów florystycznych młodzież tworzyła ekologiczne wianki przeznaczone do jesiennej dekoracji w domu. Na spotkaniu poznali technikę wykonania prac, oraz materiały przeznaczone do wykorzystania z roślin suchych tj. gałązek, liści, kwiatów, żołędzi, szyszek, orzechów łącząc kolory, zapachy i różne tekstury. Wykorzystując twórcze pomysły i własne aranżacje wszystkie prace były niepowtarzalne, kolorowe i bardzo się podobały.

Za organizację warsztatów odpowiedzialne były nauczycielki branży ekonomicznej – A. Jaworska, branży florystycznej- L. Lisowska, branży gastronomicznej- K. Kochowska.

Organizacja warsztatów miała na celu zapoznanie z ofertą edukacyjną oraz  wskazanie CKZiU jako szkołę atrakcyjnego wyboru.