Rozpoczynając dzień od śniadania dostarczamy organizmowi energię niezbędną do rozpoczęcia dnia.
 
Spożycie śniadania to gwarancja: pobudzenia metabolizmu, lepszej koncentracji, poprawy zapamiętywania, poprawy zdolności uczenia się, dostarczenia składników odżywczych, które są niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu.
 
Najlepiej, aby śniadanie składało się z: produktów zbożowych pełnoziarnistych, m.in. pieczywa razowego, pieczywa graham, płatków zbożowych, musli, otrębów, produktów mlecznych (mleko, jogurt, kefir, maślanka, twaróg), produktów białkowych (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych, jaja), warzyw i owoców (więcej warzyw niż owoców), orzechów, pestek dyni, słonecznika czy siemię lniane (są one bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
 
W niedzielę 18 czerwca w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Stalowej Woli odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez nauczycieli branży gastronomicznej oraz słuchaczki kwalifikacyjnego kursu zawodowego uczące się w zawodzie kucharz.
Po części teoretycznej warsztatów dotyczącej roli śniadania w codziennym funkcjonowaniu uczestnicy warsztatów zaprezentowali swoje skomponowane śniadanie:
• Szakszuka- połączenie jaj i pomidorów,
• Omlet hiszpański- propozycja wytrawnego śniadania z dodatkiem świeżych ziół,
• Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki,
• Jaja po turecku z chlebkami z patelni podane z awokado, świeżym koperkiem i czarnuszką,
• Omlet w stylu francuskim z pieczarkami,
• Syrniki z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami,
• Chlebek z pesto i kabanosami,
• Drożdżowe racuchy z rabarbarem,
• Keto gofry (z trzech składników: jaj, sera cheddar i bekonu) z ulubionymi dodatkami (awokado, łosoś, świeże warzywa, pastą ze słonecznika i czosnkiem niedźwiedzim),
• Sałatka z arbuzem, truskawkami, serem fetą na liściach sałaty lodowej skropione sosem z kremu balsamicznego,
• Poranne smoothie żółto- zielone oraz truskawkowe,
• Jaja zapiekane w tostach.
 
Dziękujemy Pani Klaudii Kochowskiej i Edycie Młodochowskiej oraz Paniom z KKZ w zawodzie kucharz za przeprowadzenie warsztatów, dzięki którym słuchacze i nauczyciele naszego Centrum mogli zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.