Szparagi są warzywami niskokalorycznymi, bogatymi w m.in. w: kwas foliowy (odpowiadający za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, krwiotwórczego i sercowo- naczyniowego, wspierający obudowę i budowę nowych komórek), witaminę C, E, A (kompleks witamin stanowiący silny oręż w walce z wolnymi rodnikami, wspierających odporność organizmu i pomagających w odbudowie skóry i paznokci), wapń, fosfor, potas (wspierające mineralizację kości i zębów), beta-karoten, magnez, sód, żelazo, glutation (wspierających układ oddechowy, wątrobę), inulinę (naturalny prebiotyk, zapewniający  sprawniejsze działanie układu pokarmowego).

15 czerwca br. w ZSGiH w Sandomierzu odbył się konkurs kulinarny, którego głównym bohaterem były szparagi. Do rywalizacji przystąpiło siedem dwuosobowych zespołów.

Miło nam poinformować, że w składzie jury wraz z szefem kuchni Dworu Dwikozy i szefem kuchni Ciżemka zasiadała Pani Klaudia Kochowska – nauczycielka naszego Centrum.

Jury nagrodziło następujące dania:
1 miejsce – Tarta ze szparagami z pastą z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem oraz chipsami z jarmużu
2 miejsce – Polędwiczki flambirowane z puree ze szparagów oraz sosem holenderskim
3 miejsce – Szparagi w cieście francuskim z sosem z białych szparagów.

Gratulujemy Pani Klaudii Kochowskiej, że Dyrekcja ZSGiH w Sandomierzu doceniła Pani ogromną wiedzę z zakresu przedmiotów gastronomicznych.