Dnia 11.05.2024r w CKZiU w Stalowej Woli odbył się wykład na temat „Niesamowite właściwości grzybów”. To ciekawe uzupełnienie standardowej oferty kwalifikacyjnych kursów zawodowych w zawodzie cukiernik. Była to doskonała okazja, by zgłębić tajniki świata grzybów, dowiedzieć się więcej o ich rodzajach, bezpieczeństwie stosowania, kulinarnej magii, oraz właściwościach zdrowotnych jaką kryją w sobie. Prelegentką była Pani Klaudia Kochowska nauczyciel przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej.
Grzyby są dobrym źródłem witamin (witamina A, witaminy z grupy B :B1, B2, B3, B9, B12, oraz witaminę K, C, D i E), składników mineralnych, głównie potasu, fosforu, wapnia i magnezu, błonnika i białka.
Grzyby wspierają utrzymanie smukłej sylwetki. Są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika w tym chityny, która jest składnikiem wielu suplementów na odchudzanie. Większe spożycie grzybów to również niższe ryzyko zachorowania na raka! Nawet o 45%! Chityna to związek, który: wiąże w organizmie cholesterol, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, poprawia szczelność jelit – toksyny nie dostają się do organizmu, ma działanie przeciwzapalne, działa antyalergicznie, wspomagając system odpornościowy pełni podobną rolę jak błonnik roślinny – nie jest trawiona, ale wpływa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Grzyby mają działanie: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, antyoksydacyjnie, immunostymulujące, kardioprotekcyjne – ochrona serca, pomagają w stanach depresyjnych, pomagają przy mgle pocovidowej. Gwiazdą wśród grzybów jest soplówka jeżowata. To naturalne wsparcie dla żołądka i jelit, paliwo dla mózgu, wpływa na szybkość i jasność procesów myślowych, efektywność rozwiązywania problemów, pomaga w stresie, niepokoju i depresji, aktywuje naturalne czynniki wzrostu nerwów zapobiegać rozwojowi demencji, zmniejsza skutki choroby Parkinsona i Alzheimera, przyśpiesza proces gojenia ran, obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza poziom złego cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, wspiera proces leczenia niektórych nowotworów, np. białaczek.
Po wykładzie przyszedł czas na zajęcia praktyczne, gdzie główną rolę pełniły w dalszym ciągu grzyby. Potrawy były piękne, smaczne i zdrowe.